Co sousto, to jiný příběh

Publikováno 17. 1. 2022 | Tereza Cimburková

Pilíře BFS stojí na principech propojovat sociální a společenské skupiny, podporovat zejména práci osob s hendikepem a pomáhat jim na pracovním trhu. Jednou větou - jsme platforma, která sdružuje sociální podniky a pomáhá lidem v nouzi. A taky v neposlední řadě věří v dobro a v jeho nakažlivé šíření!

O rozhovor jsem požádala Lucii Hyblerovou z Breakfaststory, protože tenhle projekt je opravdu skvělý a stojí za šíření. Sami totiž šíří dobro a dobré jídlo. A nejen to.

Co sousto, to jiný příběh

Máte hodně aktivit, pojďme začít od oběda, kterým těšíte potřebné.

Máme 3 druhy aktivit - benefiční (dobrovolnickou) linii, která je spojena s kampaní Potěš obědem, kdy v sociálních podnicích vaříme jídlo pro potřebné seniory a samoživitele a samoživitelky a jejich děti. Tato aktivita trvá nepřetržitě vyjma s jednoměsíčními prázdninami loni v srpnu, od 16. 3. 2020 - každý den pravidelně vaříme obědy, udržujeme tak v chodu sociální podniky a zároveň dlouhodobá dovážka pomáhá našim seniorům a samoživitelům šetřit čas i rodinný rozpočet.

Jakým způsobem tuto aktivitu financujete?

Na tuto aktivitu se nám úspěšně daří získávat firemní dary + lidé z Prahy si mohou také objednat oběd za 160 Kč a my za tuto cenu uvaříme porce dvě - jednu pro toho, kdo si ho objednal a druhou zavezeme právě potřebnému člověku. Vytvořili jsme model vícezdrojového financování, ale nenechte se zmást, nedostáváme granty ani pravidelné příspěvky, zkrátka chodíme do firem, prezentujeme a je to dlouhodobá práce, kterou nám nikdo neplatí a my za ni peníze ani pro nás nechceme, jelikož vidíme smysl i v osvětě v tématu sociálního podnikání + ukázat na fakt, že i v dnešní době jsou mezi námi lidé, pro které teplé jídlo není samozřejmost.

Nenabízíte jen obědy…

Druhým pilířem je aktivita Potěš snídaní - snídaně vaříme pro kolektivy min. 10 osob, ale vařili jsme už snídaně pro 300 i více zaměstnanců např. jedné firmy. Nebojíme se ničeho. Za každou objednanou snídani zároveň uvaříme i jídlo pro potřebné, tzv. obědový model implementujeme i do snídaní, na nichž ale už narozdíl od obědů máme obchodní marži.

A do třetice se jedná o ojedinělý eshop.

Třetí aktivitou je náš sociální eshop Breakfaststory a s ním spojené mapování v jednotlivých regionech - jak vypadá integrace zaměstnanců s hendikepem a co pro danou dílnu můžeme udělat. V prvé řadě stojíme teď už za největším a dá se říci nejširším eshopem, který sdružuje sociální, ale i chráněné dílny, máme jich přes 70, a jejich výrobky najdete na našem eshopu, který svépomocí a právě díky prodeji výrobků můžeme spravovat a rozšiřovat. Vše fotíme, popisujeme na naše náklady a je to velmi detailní a náročná práce, vyhledávat např. i dílny, které v různých koutech ČR existují, ale nejsou třeba vůbec známé a samy eshop či web nemají. Často je to taková detektivka Jessicy Fletcher z To je vražda, napsala...

Jak Vás napadlo vytvořit tento nezvyklý a zajímavý projekt?

Nápad postupně vznikal a zrál několik let a díky mým zkušenostem jak z byznysu, kde jsem pracovala 5 let, tak neziskového sektoru, jsem chtěla oba segmenty propojit a vytvořit "něco, co tu ještě nebylo". Dá se říct, že jsem jezdila, koukala se, jak se pracuje s hendikepovanými lidmi, seniory, lidmi ve vyloučených lokalitách apod. Telefonovala jsem neziskovým organizacím z celé ČR a ptala se, postupně tak vznikal můj vlastní vzorec, ve kterém jsem nechtěla dělat kompromis ve smyslu např, financování, že bych byla závislá na grantech, ono je to vlastně dle mých zkušeností obtížnější cesta, ale stojí za to. Apropo stále jsme u některých lidí či firem podezřelí, proč vaříme zadarmo obědy a proč děláme tolik věcí bez nároku na honorář, když nejsme neziskovka ani čistě dobrovolnická organizace. Podniky se nám v tuto chvíli už samy ozývají.

A potěšili jste ještě další řemeslné odvětví.

Minulý květen jsme měli i výzvu Potěš dílnu, s jejímž šířením nám pomáhali např. také skauti. Veřejnost nám posílala tipy na různé dílny z jejich měst či vesnic a sesbírali jsme data, o některých dílnách jsme už sami věděli, nových bylo cca 40 %. Ona je potíž i v tom, že u nás bohužel neexistuje ucelená databáze těchto dílen - sociálních a chráněných, naším cílem je tato data postupně a na naše náklady sbírat a být pro dílny užitečnou prodlouženou rukou, která je "cpe do firem" a k velkým zakázkám, ale i jednotlivcům.

Co všechno u Vás dělají dobrovolníci?

Máme dobrovolníky rozčleněny do mikrotýmů - tři dobrovolníci tvoří tým „Potěš obědem“, skvělý původem manažer a dobrovolník Bohumír, který plánuje logistiku rozvozu, spolu s Luckou, daňovou poradkyní, která zase jednotlivé adresy obědů "háže" do aplikace a dohlíží, aby obědy doputovaly. No a v neposlední řadě naše skvělá (produkční a) koordinátorka Týna, která každý pátek volá s našimi klienty a s láskou a péčí se o ně už téměř dva roky stará a vždy je pohladí milým slovem. Dále máme Martinu, která je rozkročena spíše do administrativy kolem eshopu, dále to jsou kluci ze štábu, kteří se pravidelně zříkají honoráře, když něco většího natáčíme. Pak máme také Zuzanu, která je skvělá produkční a nebojí se nám občas vypomoct s balením balíků nebo vzít sešívačku do ruky.

Jak s dobrovolníky „zamávala“ korona?

V první vlně na jaře 2020 jsme těch dobrovolníků, zejména pro převoz obědů, roušek, potravin, měli na 150. Jak covid ustupoval ve vlnách a přitvrzoval, zájem opadal, pro nás je nejdůležitější, aby lidé u nás vydrželi a pomáhali nám, byť třeba půl hodinou denně, poměrně pravidelně.

Jaké dobrovolníky potřebujete teď?

Aktuálně např. hledáme dobrovolníka či dobrovolnici, která by nám pomáhala s rozesíláním newsletteru, na který už vůůůbec nemáme kapacity. Jsou to drobnosti, ale velmi důležité pro to, abychom mohli stále šířit povědomí o tom, co a proč děláme. A hlavně chceme šířit zprávu, že i malá platforma může konat velké zázraky. Zadarmo, pravidelně a z přesvědčení.

Děkuji za rozhovor i úžasný nápad Breakfaststory, který jste dovedli k realizaci, držím palce!