Dobrovolnictví v Komunitním centru Motýlek

Publikováno 6. 2. 2023 | Radka Maršíčková
Práce dobrovolníků si velice vážíme, protože nám pomáhají poskytovat širokou nabídku služeb. Dobrovolná pomoc vychází z přání dobrovolníků a potřeb organizace. Jestliže máte konkrétní představu o práci, kterou chcete vykonávat, budeme moc rádi, když vše s
Archivováno
Dobrovolnictví v Komunitním centru Motýlek
Proč využít tuto příležitost: 
přátelské prostředí a týmovou spolupráci
získání cenných praktických zkušeností
konzultace s koordinátorem dobrovolníků
pojištění odpovědnosti (zdarma)
potvrzení o dobrovolnické činnosti
Jak dobrovolník pomůže: 
aktivity a dílny - přímá pomoc klientům
pomoc s přípravou na akce (nákup, příprava potřebného materiálu, zhotovení šablon)
příprava prostor – rozmístění nábytku, výzdoba, úklid
podpora a pomoc klientům v Motýlku v době, kdy rodiče využívají poradenství, účastní se svépomocné skupiny rodičů, přednášek, které pro ně organizujeme apod.
doprovody klientů do Motýlku
výlety

 

V centru denních služeb pro děti a dospívající se zdravotním znevýhodněním dobrovolníci pomáhají klientům např. při nácviku soběstačnosti (nácviky oblékání, příprava jednoduchých pokrmů, samostatné cestování MHD, nakupování, rozvoj sociálních dovedností vč. komunikačních, práce na počítači apod.). Dobrovolníci také klienty podporují při zapojení do skupinových aktivit, kde především plní roli jejich „asistentů“ při cvičení, plavání, tvoření apod., pomáhají i s přípravou těchto aktivit. Vzhledem k potřebám cílové skupiny je velkým přínosem i pomoc dobrovolníkům při zapojení dětí se zdravotním postižením do běžných her, což někteří z nich bez asistence nemohou.